Musiikki harrastuksena

Näin puhelimet ovat muokanneet musiikin kuuntelukokemusta

Älypuhelin on useimmille teollisuusmaissa asuville ihmisille henkilökohtaisin ja tärkein väline, joka on muokannut yhteiskuntaa monella tavalla. Kulttuurillisena ilmiönä älypuhelimen vaikutus näkyy myös musiikissa, sen kuluttamisessa ja siinä, miten artistit kommunikoivat faniensa kanssa.

[IMAGE=bqpCNOcbJGD5.jpg]

Nykyään on mahdollista hankkia lähes mikä tahansa julkaistu kappale omaan puhelimeen kuunneltavaksi muutamassa sekunnissa joko suoratoistopalvelujen tai latauspalvelujen kautta, tai vaikkapa pistäytyä Tiketin tai Lippu.fi:n mobiilikaupassa ostamassa konserttiliput seuraavalle keikalle. Lisäksi puhelimella voi ladata helposti konserttivieraan itse ottamaa videomateriaalia suoraan sosiaalisen median palveluihin. Ennen älypuhelinten kehittämistä hyvän musiikin etsiminen saattoi olla huomattavan haastavaa. Millä tavoilla älypuhelimet ovat vaikuttaneet musiikkiteollisuuteen?

Älypuhelimet mullistivat musiikkikaupat

Musiikin kuuntelu on ollut yksinkertaista ajanvietettä vielä pari vuosikymmentä sitten. Kuuntelijan ei tarvinnut tehdä oikeastaan muuta kuin kävellä musiikkiliikkeeseen, valita kilpailevista formaateista esimerkiksi CD-levy, ja mennä kuuntelemaan levy kotistereoista. Ennen tietokonekulttuurin ja internetin yleistymistä tämä oli käytännössä ainoa muoto kuunnella ja hankkia musiikkia.

MP3-soittimien tullessa valtavirtaan, seuraavana askeleena oli kopioida musiikkiraidat CD:ltä ensin tietokoneelle, ja tämän jälkeen omaan soittimeen. Älypuhelimen avulla musiikin ostaminen on nykyään todella helppoa: tämä onnistuu kuukausimaksullisissa suoratoistopalveluissa, joiden musiikkikirjaston koko ja laatu on valtava. Esimerkiksi Spotifyn tai Apple Music:n käyttö vaatii vain mobiililaajakaista-, tai wifi-yhteyden. Halusit sitten suoratoistaa musiikkia tai ostaa sen omaksi MP3-tiedostoksi, kaikki tämä onnistuu älypuhelimella.

Uuden musiikin löytäminen onnistuu algoritmien avulla

Kun aikaisemmin radiosta tai ravintolasta kuultuja kappaleita saattoi joutua metsästämään useita viikkoja, nykyään älypuhelimelle saatavat sovellukset auttavat myös hyvän musiikin metsästyksessä. Suuren osan työstä tekevät nykyään suoratoistopalvelujen suosittelualgoritmit ja soittolistat, mutta myös esimerkiksi Shazamin kaltaiset sovellukset auttavat kuuntelijoita löytämään uusia kappaleita helposti. Vaikka suoratoistopalveluiden suosio on kasvanut vuosien varrella kaksinumeroisia prosenttilukuja, myös radiot pitävät pintansa. Tämä johtuu luultavasti myös siitä seikasta, että radiokanavia on netin välityksellä tuhansia erilaisia. Näin myös nettiradiovalikoimasta voi löytää itselle sopivan taajuuden helposti.

Musiikkitapahtumat ja älypuhelin

Älypuhelin on lisäksi muokannut ihmisten käyttäytymistä musiikkitapahtumissa, kuten festivaaleilla ja konserteissa. Siinä missä aikaisemmin musiikkifestivaalit ovat olleet eksklusiivisia elämyksiä, nykyään ne ovat vielä yksityiskohtaisempia ja parempia. Älypuhelimella voi ostaa konserttiliput muutamassa minuutissa vaikka bussissa tai junassa matkustaessaan, ja nykyiset suojavarusteet, kuten kestävät puhelimen kuoret kestävät parhaimmillaan Suomen kesän vaihtelevia festariolosuhteita. Festarielämyksen voi jakaa paikan päällä sosiaalisen median kanavien kautta.

Sosiaalisen median käyttö musiikkitapahtumissa jakaa mielipiteitä, ja ihmisten älypuhelimien käyttö konserttien aikana voi olla joidenkin mielestä hermoja raastavaa. Ei olekaan erikoista nähdä laaja ihmisjoukko tuijottamassa artistin sijaan omaa älypuhelinta. Toisaalta monet keikat tallennetaan myös tapahtumajärjestäjän puolesta korkealaatuisena sellaisiin formaatteihin, että ne voi katsoa omalta puhelimelta myös jälkeenpäin. Monet tapahtumajärjestäjät ovat lisäksi vaihtaneet paperiset liput mobiilisovelluksen kautta esitettäviin, QR-koodeilla varustettuihin lippuihin.

Älypuhelin muokkaa musiikkialaa entisestään

Älypuhelin ja musiikin kuuntelu on lyömätön yhdistelmä, joka on tullut jäädäkseen. Musiikin kuuntelun lisäksi älypuhelin on kuitenkin vaivihkaa muuttanut musiikkiteollisuutta ja musiikkikulttuuria enemmän, kuin olemme osanneet edes olettaa. Toisaalta se on myös alentanut artistien rimaa päästä kuunneltavaksi ja julkisuuteen, esimerkiksi omien Spotify- ja Instagram-tilien myötä.

ashe