Musiikin vaikutus

Musiikilla ja kasveilla yhteisvaikutuksia hyvinvointiin

Musiikilla ja luonnolla on todetusti vahva yhteys toisiinsa. Vuonna 2019 uutisoitiin israelilaistutkijoiden havainnosta, jonka mukaan kukat tuottavat enemmän mettä aistiessaan ilmasta pölyttäjähyönteisten siiveniskuista aiheutuvan värähtelyn. Jos kukat osaisivat puhua, ne saattaisivatkin käyttää tuttua fraasia todeten, että lähestyvän mehiläisen lento on kuin musiikkia niiden korville! Musiikin kukkaiskieli on muutenkin aina tapetilla, sillä varsinkin kukat ovat inspiroineet muusikkoja monilla tavoin. Yllättävätkin sisustuselementit kuten kukkatapetit voivat ilmentää lempimusiikkiasi. Se onnistuu valitsemalla mielimusiikkiin liittyvän kukkateeman. Näyttävää kukkaisseinää sopisikin tuijotella rentoutuessaan vaikkapa kasviorkesteri Fern Orchestran musiikkia kuunnellen. Vai perustaisitko oman kasviorkesterin?

Kasvien ja ihmisten yhteissoittoa

Kasvit tosiaan ovat äänekkäitä. Niiden on vain vaikeaa saada äänensä ihmislajin kuuluviin, koska emme pysty kuulemaan niitä ilman apukeinoja. Mittaamalla kasvien sähkövastusta on kuitenkin mahdollista muuntaa sähköimpulssit ääneksi, jolloin kasveilla on mahdollista soittaa.

Fern Orchestran ”johtaja” Vespa Laine kertoo Ylen tekemässä haastattelussa kasvien musisointiin vaikuttavista tekijöistä. Äänet muuttuvat jonkin verran sen mukaan, kuka kasveilla soittaa. Laineen mukaan äänen muutoksiin vaikuttavat yhteys kasvin ja sitä pitelevän henkilön välillä sekä yhteinen virtapiiri, jonka kasvi ja sen soittaja muodostavat. Laineen lisäksi myös esimerkiksi Viktor Toikkanen musisoi kasveilla. Toikkasen Ylelle kertoman mukaan soitettavan kasvin viereen asetettu hedelmä tai toinen kasvi vaikuttavat äänen herkkyyteen.

Kasviorkesterin voisi käytännössä koostaa mistä hyvänsä huonekasveista. Elinolosuhteilla on huomattava merkitys huonekasveillekin, mutta kukkatapeteista lienee enemmän iloa ihmisille. Kuinka sisustus ja musiikki sitten liittyvät toisiinsa?

Musiikki ja kukkatapetit kaamosmasennusta vastaan

Ajatus kukkatapetin ja musiikin yhteydestä on itse asiassa hyvinkin looginen. Musiikin positiivisista vaikutuksista tiedetään paljon, kuten asuinympäristönkin vaikutuksista. Sisustuksen ja musiikin yhteisvaikutus toimii tehokkaasti mielialan ja vireystilan säätelyssä. Kukkatapetin valinnalla on lisäksi vielä piilomerkitys sellaiselle musiikin kuuntelijalle, jonka mieliyhtyeisiin lukeutuu vaikkapa bändejä kuten Guns N’ Roses, The Wallflowers, Tiger Lilies ja Gin Blossoms.

Suomenkin musiikkikentällä kukkii aivan omanlaisensa Iris Kukka, Stupido Recordsille levyttävä artisti. Kukkatapetit sopivat monenlaisiin tiloihin, mutta kukkatapetilla on mahdollista loihtia musiikkinurkkaukseen aivan omanlaistaan tunnelmaa. Kaamosmasennuksen taittamista kannattaa kokeilla kesäiseksi tapetoidussa huoneessa, jonka fiilistä on helppo säädellä huonetuoksuin ja lempimusiikin avulla. Edellä kuvatut keinot tepsivät muihinkin kuin kuusikymmentäluvun kukkaislapsiin!

ashe