Musiikki harrastuksena

Laulu

Laulaminen on yksi vanhimpia musiikin muotoja, ja moni aloitteleva laulaja haaveileekin laulajan urasta. Suomessa laulajat ovat hyvin usein arvostettuja musiikin ammattilaisia. Maamme musiikin historia tuntee lukuisia suuria laulajia kuten Olavi Virran, Laila Kinnusen, Tamara Lundin tai Kiril “Kirka” Babitzinin. Hyväksi laulajaksi ei kuitenkaan synnytä, vaan laulaminen vaatii myös sinnikästä harjoittelua. Omaa ääntä on mahdollista kehittää harjoittelun myötä, jolloin ihminen oppii laulamaan eri sävellajeja.

Laulamista oppii parhaiten ottamalla laulutunteja. Suomessa on lukuisia laulunopettajia ja laulustudioita, varmasti jokaisella syrjäkylälläkin. Monet ammattilaulajat opettavatkin oman uransa ohessa myös aloittelevia laulajia ja niitä, jotka haluavat parantaa omaa osaamistaan. Laulamista voi opetella kaiken ikäisenä riippumatta lähtötasosta. Usein laulutunteja kannattaa ottaa, mikäli oman äänenkäytön kanssa on ongelmia, tai haluaa hioa omaa laulutekniikkaa. Usein monet laulunopettajat auttavat myös esiintymisjännityksessä.

Laulutunteja saattaa saada halvalla työväenopistoista tai kansanopistojen kursseilla, mutta yksityistunnit ovat usein kalliimpia. Hyvä tapa harrastaa laulamista on tietenkin karaoke, joka onkin Suomessa erityisen suosittua. Karaokepaikkoja löytyy pienemmiltäkin paikkakunnilta. Karaoke on hauska harratus, joka tuo erilaisia ihmisiä ytheen. Samalla karaoke on hyvä tapa harjoitella esiintymiskammoa vastaan.

Kaikki eivät tietenkään perusta karaokesta, mikä johtuu siitä, että karaokea lauletaan pääosin kapakoissa ja pubeissa. Usein alkoholi kuuluu osaksi karaokeiltaa, joka taas voi olla luontaan työntävää joillekin laulajille. Onneksi nykyään on saatavilla halpoja karaokeohjelmistoja myös kotikäyttöön, jotka mahdollistavat laulamisen ystävien kesken myös kotona.

ashe