Musiikin vaikutus

Musiikki kehittyy jatkuvasti

Kulttuurien kohtaaminen ja kulttuurien sekoittuminen on aina synnyttänyt uutta musiikkia. Blues syntyi afrikkalaisten orjien musikaalisesta perinteestä Yhdysvalloissa. Samoihin aikoihin 1800-luvulla syntyi Yhdysvalloissa mustien keskuudessa myös jazzmusiikki, jonka syntymäpaikkana on New Orleans. Jazz on saanut vaikutteita afrikkalaisten vokaalimusiikista, bluesista ja hengellisestä musiikista. Vaikka ensimmäiset jazz-muusikot olivat nimen omaan afroamerikkalaisia, oli valkoisista jäsenistä koostuvien yhtyeiden helpompi saada levytysoikeuksia.

Alunperin jazz oli instrumentaalimusiikkia, mutta jazz-orkestereissa tavataan myös vokalisteja. Puhallinsoittimet, kuten saksofoni, klarinetti, huilu ja vetopasuuna ovat aina olleet tärkeä osa jazz-musiikkia. Harva kuitenkaan tietää, että sähkökitara kehitettiin nimenomaan jazzmusiikkia varten 1930-luvulla. Myöhemmin sähkökitarasta tuli tärkeä osa rockmusiikkia, joka sai alkunsa 1960-luvulla ja villitsi nuorison ympäri maailman.

Musiikki kehittyi huimaa vauhtia erityisesti 1960- ja 1970-luvulla, jolloin syntyi monia eri populaarimusiikin tyylejä, kuten funkin, soulin, rockin ja heavyrockin tyylisuuntaukset. Tekniikan kehitys synnytti myös mahdollisuuden alkaa tehdä musiikkia koneellisesti. Nykyään nämä länsimaisen musiikin eri muodot ovat valloittaneet koko maailman. Tämä on tietenkin vaikuttanut pienten maiden musiikkiperinteisiin ja kansanmusiikkiiin.

Amerikkalaisen kulttuurin tietoiseen vientiin on aina kuulunut myös musiikin vienti, joka on ollut erityisen vahvaa Etelä-Amerikassa. Tällä on ollut myös poliittisia päämääriä, sillä kulttuurinen hegemonia luo myös poliittista valtaa. Kuitenkin maailmassa on aina ollut myös muusikkoja, jotka ovat lainanneet jotain länsimaisesta musiikkiperinteestä, ja kehittäneet siitä jotain aivan omaa. Erityisesti afrikkalaiset musiikin tekijät ovat olleet aktiivisia tässä. Highlife, afrobeat ja soukous ovat kaikki syntyneet Afrikassa, mutta soittimet ovat olleet aina peräisin länsimaista.

Musiikki kehittyy jatkuvasti, ja etenkin tänä päivänä musiikkia tehdään yhä enemmän koneellisesti. Tietokoneet ovat syrjäyttäneet ihmisen, sillä taustojen luominen tietokoneella on huomattavasti halvempaa. Erityisesti undergroundpiireissä soitettava konemusiikki on täysin tietokoneilla luotua musiikkia.

ashe