Musiikki harrastuksena

Musiikki soi kaikkialla

Musiikki on muinaista

[IMAGE=bZEEaAbsnIO6.jpg]

Musiikki on ehdottomasti maailman vanhimpia taiteen muotoja. Musiikkia on soitettu ammoisista ajoista saakka ja jokaisessa maailman kolkassa on omanlaisensa musiikkiperinne. Musiikki on aina tuonut kansoja yhteen, joka näkyy erilaisten musiikkiperinteiden fuusiona. Musiikki synnyttää aina uutta musiikkia, sillä musiikki kehittyy aina vaikutteista ja perinteestä. Esimerkiksi klassinen musiikki on ammentanut paljon Antiikin Kreikan ja muinaisen Egyptin musiikkiperinteestä, kun taas jazz, blues ja soul ovat saaneet vaikutteita Länsi-Afrikan musiikkiperinteestä, Amerikan orjien lauluperinteestä ja länsimaisesta musiikista. Musiikki aiheuttaa kuulijalle mielihyvää aktivoiden ihmisen aivoissa positiivisia tuntemuksia. Sellaista ihmistä tuskin on olemassa, joka ei nauttisi musiikista ja yleensä ne ihmiset, jotka eivät nauti musiikin kuuntelemisesta, eivät vain ole koskaan löytäneet sellaista musiikkia, josta sattuisivat itse pitämään.

[IMAGE=ce6FWSdNdx5D.jpg]

Muinaisina aikoina tanssi ja musiikki ovat kuuluneet olennaisena osana yhteen. Leiritulien ääressä on soitettu musiikkia, jonka tahdissa on tanssittu. Tanssin tarkoituksena ei ole pelkästään hauskanpito ja mahdollisen kumppanin liehittely, vaan tanssilla on ilmaistu myös tunteita ja pyritty saamaan yhteyttä tuonpuoleiseen ja esi-isiin. Musiikki on aina ollut juhlavaa ja on saanut ihmiset pukeutumaan parhaimpiinsa. Nykyään tanssiin on saatavilla myös erilaisia asusteita ja samoin lapsille on olemassa monia verkkokauppoja; näistä parhain on Kids Brand Store, josta voi tilata edustavia vaatteita esimerkiksi konsertteihin.

Musiikkia on enemmän saatavilla kuin koskaan

Erityisesti Suomessa on havaittavissa, että ihmiset kuuntelevat nykyään mitä vaihtelevampaa musiikkia. Kun vielä 50-luvulla Suomessa kuunneltiin joko klassista, hengellistä tai iskelmämusiikkia, on tänä päivänä erilaista musiikkia tarjolla ihmisille rajattomasti. Tämä johtuu tietenkin teknologisesta kehityksestä, jossa äänilevyt, kasetit ja CD:t on korvattu digitaalisilla tallennusmuodoilla. Internetissä on tarjolla rajaton määrä musiikkia, jota voidaan hyödyntää käytännössä täysin veloituksetta. Radio on suosittu musiikin lähde ja on pitänyt puolensa yllättävän hyvin; iso osa suomalaisista kuuntelee radiota päivittäin. Tämä tietenkin työllistää myös musiikin ammattilaisia, jotka pystyvät valitsemaan hyvää musiikkia kuuntelijoiden puolesta.

Musiikilla on parantavia voimia

Toinen tärkeä muutos musiikissa on tässä ajassa se, että musiikki soi nykyään kaikkialla. Siitä on muodostunut ihmisille siis eräänlainen valtava voimanlähde, joka auttaa niin ilossa kuin surussa. Monet mystikot väittävätkin, että musiikilla voi olla myös parantavia voimia. Musiikin kykyä parantaa tutkitaan edelleen, mutta sanoivatpa tutkimustulokset mitä tahansa, voi jokainen olla sitä mieltä, että musiikki saa ihmisen hyvälle tuulelle. Musiikin tärkeyden ovat ymmärtäneet loistavasti myös erilaiset mainostajat ja markkinoijat. Tämän takia kaupoissa soi aina tietynlainen musiikki; esimerkiksi kirjakaupoissa soi usein rauhallinen, kenties klassinen musiikki, kun taas nuorten suosimassa vaatekaupassa voidaan soittaa sitä vastoin taas erilaisia listahittejä.

Samalla, kun musiikkia soi joka paikassa ja valinnanvaraa on paljon, voi se jopa hieman sekoittaa ihmistä. Uutta musiikkia kannattaa aina etsiä ja altistaa itsensä täysin uudelle musiikille. Tällöin kuulijan maku kehittyy ja kenties jopa hienostuu. Toisaalta tutkimukset myös osoittavat, että moni musiikkifani alkaa usein kuuntelemaan samaa musiikkia kuin nuoruudessaan. Ehkä kyse on nostalgiasta, sillä jokainen haluaa varmasti palata nuoruuden muistoihinsa, joka on usein ihmisen parasta aikaa. Musiikki ulottuu ihmiskunnan ensimmäisiin hetkiin ja se on siitä asti kehittynyt. Voidaankin sanoa, että tulevaisuuden tutkijoille kysymys 3000-luvun musiikin luonteesta tulee olemaan mielenkiintoinen, mutta samalla vaikea vastata.

ashe