Musiikki harrastuksena

Musiikki ja sen monet hyödyt

Musiikki on asia, jolta ei tässä maailmassa juurikaan voi välttyä. Kuulet sitä heti herätessäsi kännykkäsi herätyskellon soittoon; kuulet sitä bussin radiosta unisella bussimatkalla töihin; kuulet sitä toimistosi taustakaiuttimista; kuulet sitä ostoskeskuksen radiossa ja jokaisessa vaatekaupassa johon astut; kuuntelet sitä kuulokkeistasi kun treenaat salilla; ja kuuntelet sitä illalla ennen nukkumaanmenoa rauhoittuaksesi.

[IMAGE=eJ7mnscYiuyf.jpg]

Musiikki rytmittää ihmisen päivää monin tavoin ja on siinä hyvin vahvasti läsnä. Onko tämä huono asia? Ei lainkaan. Musiikista on tutkimuksissa löytynyt useita positiivisia vaikutuksia ihmisen hyvinvointiin. Millä tavoin musiikki sitten voi vaikuttaa ihmiseen?

[IMAGE=fBegR0cGg6bA.jpg]

Rauhallinen intrumentaalimusiikki rentouttaa kehoa ja mieltä

[IMAGE=fuopcjffQYM4.jpg]

Onko mitään rentouttavampaa kuin rauhallinen, soljuva musiikki? Kuvittele olevasi vaikkapa ihanan spa-kylpylän hoitolaosastolla hierontapenkissä. Kasvoillasi rentouttava kasvonaamio. Siellä on lämmin ja hieman kostea ilma, tunnet hierojan rentouttavat liikkeet olkapäilläsi, ja haistat sieraimissasi eteeristen öljyjen ihanat tuoksut. Korviisi kantautuu ihana rentouttava musiikki, joka saa silmäluomesi painumaan kiinni ja sinut lentämään kauas höyhensaarille, jossa kuitenkin nenääsi tulevat vielä hoitolasta tutut ihanat tuoksut…

Tutulta vaikuttava tilanne? Musiikilla on ihmisen mieleen suoria vaikutuksia, ja rentouttava luonnon ääniä jäljittelevä musiikki saa ihmisen mielen automaattisesti rentoutumistilaan. Se puolestaan purkaa stressiä ja jännitystä, ja saa nukahtamaan helpommin. Rentouttavaa musiikkia käytetään usein apuna kauneushoitoloissa. Joissakin tapauksissa se toimii myös sairaaloissa, mikäli potilaalla on pelko suoritettavaa toimenpidettä kohtaan, ja hän kaipaa pientä rentoutusta. Musiikki on myös helppo, turvallinen ja lääkkeetön tapa lievittää stressiä kotona – kokeile vaikka!

Ponnekas musiikki antaa lisää voimaa

Voisitko kuvitella puhkuvasi kuntosalilla tunnin hikitreenin aikana Mozartin sinfonioiden tahtiin? Ei kannata. On todistettu, että sydämen rytmi mukautuu automaattisesti kuunneltavan musiikin rytmiin. Juuri siksi ponnekkaan ja rytmikkään musiikin kuuntelu salilla kannattaa. Se saa sykkeesi nousuun ja antaa treeniisi voimaa.

Musiikki avaa silmät treenin kauneudelle kuin tooriset piilolinssit konsanaan. Huomaat nimittäin vaikutuksen nopeasti. Yhtäkkiä treeni ei enää tunnukaan niin pahalta, vaan saat siihen lisää voimaa ja ponnekkuutta. Musiikin vaikutus tähän on yllättävän suuri, joten sitä todellakin kannattaa hyödyntää.

Oma suosikkimusiikki saa kehon erittämään ilohormoneita, ja nostaa yleistä mielialaa

Kun haluat rentoutua ihan vain yksin kotona, vaikka herkullisen aterian ja viinilasillisen parissa, mikään ei kruunaa tunnelmaa paremmin kuin lempimusiikin kuunteleminen. Se saa aikaan aivoissasi reaktion, joka erittää hyvän olon hormoneita, jotka puolestaan saavat sinut tuntemaan itsesi iloiseksi. Ilon tunteet puolestaan heijastuvat ihmisen yleiseen tyytyväisyyteen, ja parantavat täten elämän laatua huomattavasti. Mieti siis, kuinka suuri vaikutus musiikilla onkaan ihmisen elämässä!

Luettuasi tämän artikkelin ymmärrät varmaan, miksi musiikilla on niin tärkeä rooli ihmisen elämässä. Sillä voidaan vaikuttaa moniin asioihin, ja se on turvallinen keino rentouttaa tai piristää ihmisen mieltä. Musiikki voi auttaa jaksamaan, tai se voi toisaalta auttaa uniongelmista kärsivän turvallisesti unten maille.

Musiikki on kuin lääke, joka auttaa moneen vaivaan! Jos siis kärsit esimerkiksi stressistä tai unettomuudesta, kokeile laittaa taustalle soimaan luontoääniä. Ja seuraavalla kerralla hölkätessä kokeile kuunnella mahdollisimman rytmikästä musiikkia. Huomaat eron varmasti itsekin, ja löydät musiikille lisää merkitystä omassa elämässäsi!

ashe