Musiikki harrastuksena

Metallimusiikkia halloweeniin

Syksyn koittaessa illat pimenevät, puut pudottavat lehtensä ja maa routaantuu. Lokakuun lopussa vietetään Suomeenkin rantautunutta halloween-juhlaa, joka sopii kummitus- ja kauhuteemoineen tummanpuhuvaan maisemaan loistavasti. Syksyn aikaan ja erityisesti halloweeniin sopii mainiosti raskaampi musiikki nostattamaan tunnelmaa lämpimissä sisätiloissa. Suomi on tunnetusti heavy metallin ja muun raskaamman rock-musiikin luvattu maa, joten syksyiset illat kannattaa pyhittää tällaisen musiikin kuunteluun.

[IMAGE=fd9RxGdApFEY.jpg]

Vuodenaikaan sopivia kotimaisia yhtyeitä ovat vaikkapa mainetta niittäneet raskaamman rockin nimet Nightwish, HIM, Lordi ja The 69 Eyes. Esimerkiksi näistä kannattaa tutustuminen aloittaa, jos tämä musiikkityyli on entuudestaan vieraampi. Erilaisiin metallimusiikin alalajeihin kannattaakin perehtyä, niitä nimittäin riittää. Musiikkigenre on Suomessa hyvin monipuolinen ja voimissaan tänäkin päivänä, mutta onpa sille jo historiaakin kertynyt muutaman vuosikymmenen verran.

Metallimusiikin alalajeja ovat muun muassa folk metal, thrash metal ja black metal. Metallimusiikkia löytyy sekä kauniin melodista ja sinfonista että suoraviivaisempaa, esimerkiksi punkista vaikutteita ammentanutta. Raskaamman musiikin maailmasta löytyykin paljon variaatiota ja moni löytää loputtomasta tarjonnasta oman suosikkinsa. Kappaleita on artistista/yhtyeestä riippuen sekä suomenkielisiä että englanniksi laulettuja, toki myös muunkin kielistä materiaalia löytää halutessaan. Metallimusiikin lyriikat ovat usein syvällisiä ja niiden kuuntelemiseen keskittyminen kannattaa yhtä lailla kuin itse musiikkiin.

Hyvä idea juhlistaa halloweenin aattoa on pitää kutsut ystävien kesken, ja mikä olisikaan mukavampaa kuin kuunnella silloin metallimusiikkia. Jokainen vieras voi tuoda vaikka mukanaan CD-levyn tai vinyylilevyn, jos hyvä levysoitin löytyy kotoasi, sillä nämä perinteiset formaatit kuulostavat vaikuttavalta ja toistavat hyvin metallimusiikin sisältämiä syvien sävyjen eri vivahteita. Vinyylisoittimia tehdään myös uudistuotantona, mikäli sellaista ei omasta takaa tai kirpputoreilta löytäisikään. Moni metalliyhtye on julkaissut tänäkin päivänä musiikkiaan vinyylilevyllä. Ostamalla fyysisen levyn tukee artistia, ja CD- ja varsinkin vinyylilevyissä kansitaide on myös usein näyttävää.

Halloweenina vieraille kannattaa tarjota leipomuksia ja syötävää, jotka ovat teemaan sopivia. Kaupoissa myydään ennen aattoa varta vasten halloween-teemaista purtavaa ja juotavaa ja varsinkin netistä löytää leivonta- ja ruoanlaitto-ohjeita. Ennen juhlia koti kannattaa koristella halloween- ja metallimusiikkiteemoihin sopivasti mustanpuhuvasti esimerkiksi käyttämällä pimennysverhoja ikkunoiden edessä, sisustaa hurjilla pääkalloilla, kynttilöillä, muovilepakoilla ja hyytävillä hämähäkinseiteillä. Mielikuvitustaan saa käyttää ja erityisiä koristeita kannattaa ostaa juhlaa varten. Tyylikkäät halloween henkiset koristeet saa helposti ja vaivattomasti tilattua netin kautta. Samasta paikasta vieraat voivat myös hankkia naamiaisasut, tarjolla on esimerkiksi kummitus- tai rockhenkisiä asukokonaisuuksia. Karnevalistisena halloweenina on lupa hullutella ja pukeutua eri tavoin kuin arkena. Hyvä vinkki on kaivella esille myös oman vaatekaapin perälle unohtunutta sisältöä, varsinkin tummia sävyjä ja yhdistellä niistä mieleisensä yllättävä tai dramaattinen asukokonaisuus. Sukupuolesta riippumatta kasvot voi meikata, vahvemmin kuin normaalisti, ja raskaat korut sopivat teemaan.

Metallimusiikin viehätystä lisää huomattavasti sen kuunteleminen reippaalla volyymillä, mutta kerros- tai rivitalossa asuessa naapurit tulee muistaa ottaa huomioon. Hiljaisuuden ajankohdan saapuessa ja illan ehdittyä pidemmälle voikin olla hyvä idea lähteä omalla porukalla asiaankuuluvaan rock-henkiseen pubiin tai yökerhoon jatkamaan musiikin kuuntelua. Parhaassa tapauksessa tällaisessa paikassa esitetään elävääkin musiikkia, varsinkin jos kyseessä on isompi paikkakunta. Klubeilla ja baareissa artistit esiintyvät yleensä juuri myöhäiseen ilta-aikaan. Kannattaa selvittää etukäteen paikkakunnalla kyseisenä iltana esiintyvät artistit. Metallimusiikin yhtyeillä on kestosuosio ja keikoilla käyminen kuuluu monin fanin ohjelmaan, joten usein liput keikalle tulee olla hankittuina etukäteen. Korvatulpat kannattaa olla varmuuden vuoksi mukana, ja ei sitten muuta kuin nauttimaan musiikista!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *